Oletko jo nähnyt Olipakerran-mekkoni? Mekon ohjeesta tuli hetkessä suosituin kaikkien ohjeitteni joukossa ja olen siitä sanomattoman kiitollinen! Mutta kuten aina, jokaisella on omat mieltymyksensä mitä lankoihin tulee, eikä ohjeessa käyttämäni lanka ole välttämättä kaikkien mieleen. Tämä ei haittaa, sillä lankojahan tässä maailmassa riittää (ah autuutta!). On kuitenkin muutamia asioita, mitä tulisi ottaa huomioon, kun muutat ohjeessa mainitun langan toiseksi. Siihen asiaan ajattelin pureutua nyt ensimmäisessä blogipostauksessani, jotta sinäkin pystyt tämän jälkeen muuttelemaan huolettomasti langan itsellesi paremmin sopivaan.
Tiheys
Ohjeessa ilmoitetaan aina tiheys. Mitä tämä tarkoittaa? Esimerkiksi Olipakerran-mekossa tiheys on 10 cm x 10 cm: 17s x 24 krs. Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että mitatessasi mittanauhalla tai viivottimella valmista neulosta, 10 cm matkalle mahtuu 17 s vaakatasossa ja taasen pystyyn menee 24 krs 10 cm matkalle. Sinun tulisi siis päästä tähän samaan lukemaan omassa neuleessasi, jotta saat tasan tarkkaan sen kokoisen vaatteen minkä haluatkin. Tästä pääsemmekin sitten mallitilkkuun ja mallitilkun tärkeyteen.
Mallitilkku
Ainoa keino selvittää neuloksesi tiheys on neuloa mallitilkku. Tämä tarkoittaa sitä, että neulot tilkun, joka on suurempi kuin tuo mittausalue 10x 10 cm (esimerkkinä Olipakerran-mekon tiheys 17s=10cm, luo 17 s+ 5 s molempiin reunoihin eli yhteensä 27 s) sekä mallitilkku täytyy tehdä samalla tavalla, kuin valmis vaatekin tehdään. Esimerkiksi Olipakerran-mekko neulotaan suurimmaksi osaksi suljettuna neuleena, tästä syystä mallitilkku on hyvä tehdä suljettuna neuleena. Yleensä nimittäin käy niin, että tasona neulottaessa saattaa nurja puoli olla löysempää kuin oikea ja tämä sotkee mittaustulosta. Muista myös esimerkiksi höyryttää tekemäsi mallitilkku, tiheys mitataan aina viimeistellystä vaatteesta.
Pari silmukkaa sinne tänne, eihän tuon nyt luulisi haittaavan, eihän?
Niinhän sitä voisi kuvitella. Mutta jos otetaan vaikka esimerkki, että mallitilkussasi onkin 19 s 10 cm matkalla, vain 2 s enemmän, eihän kuulosta paljolta? No ei, paitsi siinä vaiheessa, kun lukema kertaantuu. Mikäli vaikkapa vyötärössä on 150 s, tekee se senteissä 88 cm ohjeen mukaisella tiheydellä eli 17 s = 10cm. Jos taas sinulla on 19 s=10cm, tekee se samalla silmukkamäärällä 79 cm. Eroa on siis liki 10 cm, eipä olisi uskonut äkkisistään!
Apua, en saa mittausta täsmäämään vaikka käytän ohjeessa suositeltua lankaa ja puikkoja?
Ei hätää, tämä vain tarkoittaa sitä, että käsialasi on erilainen kuin vaikkapa minun. Tämä ongelma korjaantuu yleensä vaihtamalla puikkokokoa (tai materiaalia) toiseen. Mikäli saat enemmän silmukoita 10 cm matkalle kuin tiheys sanoo, kokeile vaihtaa puikkoja isompaan, mikäli taas sinulla on vähemmän silmukoita 10 cm matkalla, niin vaihda puikkoja pienempään.
En halua käyttää ohjeen lankaa, miten toimin?
Muutamia huomioon otettavia asioita, kun vaihdat ohjeen lankaa toiseksi:
- Lankatyyppi: Olipakerran-mekko on neulottu pörröisestä langasta, joka on hyvin kevyttä ja ilmavaa. Päästäksesi samankaltaiseen lopputulokseen, on uudessakin langassa hyvä olla nämä ominaisuudet. Mikään ei kuitenkaan estä kokeilemasta vaikkapa aivan sileää lankaa, lopputulos saattaa olla jopa yllättävä! Huomioi vain pitkässä mekossa, että langan on hyvä olla kevyttä, sillä helma kerää muuten liikaa painoa, eikä asetu ylle yhtä kauniisti.
- Langan juoksevuus: Langassa on ilmoitettu langan juoksevuus eli kuinka monta metriä lankaa on tietyssä grammamäärässä. Tämä lukema antaa suuntaa toisen langan valintaan, muttei valitettavasti kerro aivan kaikkea. Esimerkiksi ohjeessa käyttämässäni Brushed Alpaca Silk-langassa juoksevuus on 25g=140m, mikäli löydät langan, jossa juoksevuus on sama niin olet jo päässyt aika pitkälle. Juoksevuuskaan ei valitettavasti kerro ihan kaikkea, sillä kyseisessä langassa pörröisyys saattaa tehdä sen, että samalla juoksevuudella oleva toinen lanka ei välttämättä vastaakaan neulottaessa ohjeen tiheyttä. Mallitilkku on ystävä!
- Kangas: Muodostat neuloessasi kangasta ja tästä kankaasta muodostuu vaate. Millaiset vaatteen ominaisuudet ovat? Onko se pehmeä ja ilmava vai kova ja muotonsa pitävä? Kun neulot mallitilkkuasi, kiinnitä huomiota millainen kankaasta tulee. Esimerkiksi Olipakerran-mekon ominaisuudet eivät pääse esille, mikäli kangas on liian tiivis ja kova.
Löysin mieleiseni langan, mutta en saa sitä vastaamaan ohjeen tiheyttä puikkoja vaihtamalla, mitä teen?
Tämä tilanne vaatii hiukan enemmän aivojumppaa ja todennäköisesti useamman mallitilkun neulomista. Tällainen tilanne minulla oli, kun neuloin tilauksesta Olipakerran-mekon. Toiveena oli löytää lanka, joka kestäisi hiukan enemmän myös arkikäyttöä. Vaikka Dropsin Brushed Alpaca Silk-lanka onkin aivan ihanan tuntuista, ei se välttämättä ole paras valinta jatkuvasti pidettävään vaatteeseen. Halusimme saavuttaa mekossa samanlaisen keveyden, alpakan pehmeyden ja lämmön. En valehtele, selasin lukuisia kertoja erilaisia lankoja nettikaupoissa, tilasin muutamia testiin, enkä ollut tyytyväinen joko kankaaseen tai langan ulkonäköön. Sitten löysin Du store Alpakka Dreamline Air lankaa, jossa juoksevuus oli 25g=125m. Tämä sisälsi 22% polyamidia, joka tekee langasta kestävämpää. Värit olivat hyviä ja ulkonäkö miellytti, joten tilasin lankaa mekon tarpeiksi.
Langan saapuessa tajusin, että tämä uusi lanka on huomattavasti ohuempaa, kuin ohjeessa käyttämäni. Laitoin langan kaksinkerroin, pienensin puikkokokoa 3,5 ohjeessa suositellusta 5 puikoista ja pääsin tilanteeseen, jossa 10 cm matkalle tuli yhtä monta silmukkaa kuin ohjeessa, mutta korkeus heitti jopa reilusti, sain 28 krs, kun taas ohjeessa on 24 krs 10 cm:lle. Tämä tarkoitti sitä, että mikäli olisin tehnyt suoraan ohjeen mukaan, mekon yläosa olisi ollut liian matala, eikä se olisi istunut saajalleen kunnolla. Mitä siis tehdä?
Olipakerran-mekon ohje on kirjoitettu kerroksina. Esimerkiksi neulomani koon takakappaleessa on 53 krs ennen kuin se liitetään etukappaleen kanssa yhteen. Minun tuli siis muuntaa ohjeen kerrokset senttimetreiksi, jotta pystyin tekemään juuri oikeanlaisen mekon. Ohjeen tiheys siis oli 24 krs = 10 cm. Sinun tulee jakaa ohjeen kerrosmäärä (takakappale 53 krs) 10 cm vaadittavalla kerrosmäärällä (24 krs) eli 53 jaetaan 24, saadaan 2,208…. Tämä ilmoittaa, kuinka monta kertaa ohjeen tiheyden kerrosmäärä (per 10 cm matkalla) menee ohjeessa ilmoitettuun kerrosmäärään. Sitten tämä 2,208.. kerrotaan 10 cm, saadaan 22,083… Tämä ilmoittaa, kuinka monta senttimetriä tuo 53 kerrosta on. Eli noin 22 cm on takakappaleen korkeus ennen kuin se liitetään etukappaleen kanssa yhteen.
Eli. Muunsin koko Olipakerran-mekon kerrokset senttimetreiksi, jotta pystyin mittanauhan kanssa katsomaan oikeat kohdat, joihin tehdä lisäyksiä ja kavennuksia. Kuten sanottua, tämä vaatii hiukan aivojumppaa, mutta onnistuu kyllä! Saman homman voi tehdä, mikäli et saa mallitilkkua vastaamaan tiheyttä leveyssuunnassa.
Inhosin aina matematiikkaa koulussa, vannoin etten koskaan halua olla sen kanssa missään tekemisissä enää ja mitä teenkään lähes päivittäin? Käytän matematiikkaa neuloessa. Olisinkohan ollut aiheessa parempi, jos esimerkit olisivat olleet muunneltuna neuleohjeiksi?
Toivottavasti pääset näillä ohjeilla neulomaan unelmiesi mekkoa tai paitaa tai sukkaa tai lapasta haluamastasi langasta.
Kuulemisiin!
Tämä on niiin tärkeä aihe. Itse just neulon korvatulla langalla ja ei ehkä tulekaan niin kiva kuin alkuperäinen. Teen nyt kuitenkin ja lopputuloksenhan näkee sitten vasta huolellisen viimeistelyn jälkeen.
Hyvää kesää toivottaa
KristiinaS
instassa Stina Sällström
Niinpä! Saattaa sitä tulla positiivisiakin yllätyksiä, että kyllähän sitä aina kannattaa kokeilla kaikenlaista 😀 Mutta näitä asioita on kuitenkin hyvä ottaa huomioon varsinkin, jos isoa työtä neuloo. Ihanaa kesää!